Skip to the content.

Corona frikvarter

Et par små nørdede foredrag jeg holdt for en 7-klasses elev i corona tiden i foråret 2020 da vi alle var hjemsendt fra skole og arbejde.

Globus tidsbestemmelse -> præsentation

En lille gennemgang af en gammel globus uden årstal for at tidsbestemme den. Det gav lidt viden om spændende fortidige lande som Østpakistan, Dahomey, kolonien Ifni og verdens næstmindste selvstændige stat Nauru.

Globus tidsbestemmelse

Tidsmåling og kalender historie -> præsentation

Alskens spændende historiske oplysninger om hvorfor vores kalendre er som de er. Om solsystemet som et gigantisk urværk. Om hvorfor der i Sverige var en 30.februar 1712. Om solar kalendre, lunar kalendre og lunisolar kalendre, om 13 måneders kalenderen og om den franske revolutions kalender hvor alt skulle kunne deles med 10.

Det var inspireret af Hjernekassen på P1 om skudår

Kalender historie

En anden spændende kalender gennemgang på engelsk UTC is enough for everyone …right?. Indeholder blandt andet historien om hvordan Samoa i 2011 sprang en dag over da man flyttede over på den anden side af dato linien. Der er også historien om hvad UTC er en forkortelse for - faktisk ingenting, men et kompromis mellem engelsk og fransk. Der er også historien om hvordan Rusland kom for sent til OL i 1908, da man kørte efter den Julianske kalender indtil 1918 (som et af de sidste lande i Europa)

Historien om indførelse af central tid i Danmark Hvornår fik vi samme tid på tværs af hele Danmark?. Om det første ur i Danmark (i Ribe) og om dengang hver by kun havde et ur.

På den nedlagte banegård i Rudkøbing hænger såvidt vides Danmarks eneste 24 timers ur (Rudkøbing er forøvrigt H.C.Ørsteds fødeby)

Rudkøbings 24 timers ur Historien om 24 timers uret

En kort humoristisk gennemgang af tidszoner The Map Men - The world’s silliest time zones.

Denne her side indeholder også en masse sjove kalender fakta Your Calendrical Fallacy Is…